addamenitiesbikebreakfastcalendarcheckchevron-downcombined-tripdeletedinnerdropdowneuroeyefacebookflagharborindicator-dry-outindicator-overnight-stayindicator-tripkidlinkedlunchmoreovernight-staypassengersround-tripsubstracttriptwitter
Logo Eilandhopper  Menu

Eilandhopper
De zeilende waddendienstregeling

Beleef het wad op een avontuurlijke manier

Onze zeilschepen varen in een dienstregeling over de Waddenzee. Deze dienstregeling stellen we vast aan de hand van het getij. We kunnen namelijk alleen maar met hoogwater over de zandplaten zeilen.

Bij onze overnachttochten brengen we de nacht op de Waddenzee door, meestal vallen we droog. Dat is een unieke manier om de Waddenzee te beleven. Een van onze gasten schreef:

“Eilanden op de Filippijnen zijn mooi, Peru is ongelofelijk, maar om 6 uur de zon zien opkomen op de ‘Willem Jacob’ op een zandbank in de buurt van Schiermonnikoog is onbeschrijfelijk…..! “

productafbeelding-02

Historische zeilklippers

Het eilandhoppen op het IJsselmeer en de Waddenzee doen we met dire traditionele zeil klippers: de Avontuur, de Willem Jacob en de Helena.  Deze zeilschepen zijn meer dan 100 jaar oud en bieden je de unieke kans om op een avontuurlijke manier het Wad en de eilanden te ontdekken. Aan boord kan je de schipper en maat meehelpen met het zeilen. Een kok zorgt voor lekker eten. Je kan aan boord overnachten, in je eigen kooi, voorzien van dekbed. Een ontspannen manier om te eilandhoppen op de Waddenzee.

Vakantie in Nederland

Zeilvakantie en eilandhoppen, een fantastische vakantie voor jong en oud. Je komt eenvoudig in contact met andere gasten, je ziet de eilanden en de prachtige Waddenzee. Geniet met een boekje aan dek of help de zeilen hijsen.

In onze zoek en boek module kun je eenvoudig aangeven wanneer je wil reizen of van waar naar waar. Het systeem geeft dan automatisch een aantal leuke suggestie’s.

 

Historische zeilschepen

Het eilandhoppen op het IJsselmeer en de Waddenzee doen we met drie traditionele zeil klippers: de Avontuur, de Helena en de Willem Jacob.  Alle zeilschepen zijn meer dan 100 jaar oud en bieden je de unieke kans om op een avontuurlijke manier het Wad en de eilanden te ontdekken.

Aan boord kan je de schipper en maat meehelpen met het zeilen. Een kok zorgt voor lekker eten. Je kan aan boord overnachten, in je eigen kooi, voorzien van dekbed. Een ontspannen manier om te eilandhoppen op de Waddenzee.

Avontuur

avontuur
Tom Lamsma & Marleen Visscher

Tom, Marleen en Johan vormen samen de crew op de Avontuur. Zij onderhouden de lijndienst tussen Amsterdam, Enkhuizen, Texel en Terschelling deze zomer. De Avontuur werd gebouwd in 1909 als zeilende vrachtvaarder. Sinds 1980 vaart zij met groepen over de nederlandse wateren. De avontuur beschikt over comfortabele 2 en 4 persoons hutten, ook zijn er 2 douches en 2 toiletten beschikbaar voor de gasten.

Meer informatie over hen en het schip vind je op www.avontuur.nl. Telefoon aan boord is 06-14045800.

Helena

De stevenaak Helena is het oudste nog varende zeilschip van Nederland en een monument. Het schip werd tot in detail gerestaureerd waarbij zelfs al het ijzerwerk weer werd geklonken en gesmeed. In de voormalige schipperswoning waan je je even 140 jaar terug in de tijd. Maar het schip is ook een goede en snelle zeiler en in het voormalig vrachtruim zijn extra slaapplaatsen gecreëerd zodat je aan boord kunt overnachten. En pas op: scheepskok Fred kookt maaltijden waar gasten speciaal voor terugkomen!

De bemanning van de Helena is te bereiken op nummer 06-3634 06 31

Interieur van het schip De Helena.

Willem Jacob

klipper Willem JacobTsjerk Hesling Hoekstra & Ruth Giesen

De Willem Jacob, uit 1889, werd de afgelopen 5 jaar helemaal ondersteboven gekeerd. Het schip heeft inmiddels een nieuwe bodem, het interieur is helemaal vernieuwd, en ook is er een nieuwe en stille motor ingebouwd. De buitenkant is zoveel mogelijk gerestaureerd. De houten luikenkap loopt weer helemaal door van voor naar achter, de zijkant van de roef is weer van hout, en in 2011 hebben we een nieuwe mastkoker laten klinken.

Het dagverblijf in het ruim vormt een scherp contrast met de buitenzijde van deze historische klipper: een open en moderne uitstraling. Het interieur is erg licht en heeft een open indeling. Je slaapt in het gemeenschappelijk slaapruim. Er 1 toilet, en een douche/toilet combinatie.

Kijk op www.willemjacob.nl voor meer informatie over het schip en de crew. Telefoon aan boord is 050-211 1863

kombuis willem jacob kooien Willem Jacob cocksdorp productafbeelding-02

 

Opstapplaatsen

De schepen zijn te herkennen aan de grote Eilandhopvlag in de mast. De Avontuur en de Willem Jacob hebben een zwarte romp met één mast, de Helena heeft een zwarte romp met rode band en 2 masten.

We proberen om uiterlijk een kwartier voor de vermelde tijd op onze ligplaats te liggen. Mocht u het niet kunnen vinden, bel dan met het desbetreffende schip:

Avontuur 06-14045800
Helena 06-36340631
Willem Jacob 050-211 2573

Amsterdam

Havenkaart Amsterdam

Let op de opstaplocatie is gewijzigd!!De Avontuur vertrekt nu vanaf De Van Diemenkade in Amsterdam, Zeeheldenbuurt.

Loop vanaf het Centraal station in westelijke richting langs het IJ. Aangekomen in de Van Diemenstraat kunt u via een steegje naar de Van Diemenkade. Lopen is ongeveer een half uur.

U kunt ook vanaf Centraal station met bus 48 richting station Sloterdijk.

Uitstappen bij halte Barentzplein. Hiervandaan is het 5 minuten lopen naar het schip.

Enkhuizen

Havenkaart Enkhuizen

De Avontuur ligt aan de Gependam in Enkhuizen. Dit is vlakbij het NS station, en de plek waar de veerboot tussen Enkhuizen en Stavoren aan komt. Achter het Station kunt u gratis parkeren.

Texel, Oude Schild

Havenkaart Texel

De Avontuur ligt in de haven van Oude Schild (visserij haven).

Vlieland

Havenkaart Vlieland

De Eilandhopper ligt in de jachthaven van Vlieland, aan de zuidoost-zijde bij de overige charterschepen. Als het druk is kan het zijn dat u over het voordek van een aantal schepen moet. Let dan goed op dat u het juiste rijtje neemt.

Terschelling

Havenkaart Terschelling

De schepen liggen meestal aan 1 van de 2 houten steigers in de haven van West Terschelling. Soms liggen we echter bij het terrein van Rederij Doeksen, of aan de Laad- en loskade, tussen de jachthaven en de betonningsdienst in.

Ameland, Nes

Havenkaart Ameland

De Willem Jacob ligt ten oosten van de nieuwe veerdam, wij liggen aan de oude veerdam.

Schiermonnikoog

Havenkaart Schiermonnikoog

De Willem Jacob ligt vrijwel altijd aan de veerdam waar ook de grote veerboot aankomt. Mochten wij in de jachthaven liggen dan informeren wij u hierover.

Lauwersoog

We liggen in Lauwersoog aan de noordzijde van de Visserijhaven, voor restaurant de Voormalige Noorman.

Wat moet ik weten?

We proberen je een zo plezierig mogelijk waddenavontuur te laten beleven. Om je daarop voor te bereiden hebben we zo veel mogelijk informatie op de site gezet.

Mocht je toch vragen hebben, dan kun je ons het beste een mailtje sturen: info@eilandhopper.nl. Ook kun je ons bellen, maar vaak kunnen we niet gelijk de telefoon opnemen omdat we aan het zeilen zijn, je kan wel een bericht achterlaten en dan bellen we terug. Je kunt ons bereiken op: 020 261 46 28

Wat neem ik mee?

Wat laat ik thuis

Moet ik kunnen zeilen?

Nee, geen enkele ervaring is vereist. Er is altijd iemand met ervaring aan boord die alles graag uitlegt.

Moet ik helpen?

Meedoen mag, maar moet niet

Moet ik een slaapzak meenemen?

Nee dat hoeft niet. Elk bed is voorzien van kussen en dekbed

Wat moet ik meenemen?

Word ik zeeziek?

Zeg nooit nooit, maar op het wad staan niet zo veel golven. Als we een zeegat kruisen, kan het wel eens even schommelen. Dit duurt nooit lang. Als je weet dat je gevoelig bent voor wagenziekte e.d. kun je overwegen daarvoor een middel (pleisters of pillen) te halen bij de apotheek.

Waarom duurt een tochtje naar het volgende eiland, dat ik kan zien liggen, zo lang?

Mag het niet wat langer duren, is het nu al voorbij? Zou je ook kunnen denken. De tochtjes duren zo lang als ze duren omdat we van haven naar haven varen en niet naar het eerst volgende strand, we om en over ondieptes moeten navigeren; ook de veerboot van Harlingen naar Terschelling moet een enorme kronkel maken om op bestemming te komen, we van de reis het doel maken en zo iets van de lol en de sport van het zeilen kunnen delen.

Mag mijn hond mee?

Neem altijd even contact op daarover.

Mag mijn kinderwagen, fiets, vouwfiets, tandem of scooter mee?

Op volgorde: Ja, ja, ja zelfs gratis, ja als ’t echt moet en NEE. Meer over fietsen onderaan.

Zijn er voldoende kinderzwemvesten aan boord?

Ja, wij zorgen dat er voldoende zwemvesten aan boord zijn. Voor kinderen van twee jaar en jonger hebben we geen vest. Voor deze kinderen is een vest ook niet verplicht.

Wachten jullie op mij als ik te laat kom?

Kom alsjeblieft op tijd, want, nee, sorry, het tij wacht ook niet. Plan 15 min. vantevoren aanwezig te zijn. U bent dan al van harte welkom aan boord en de koffie staat natuurlijk ook al klaar.

Wat doen we als er geen wind staat?

Dan leggen we het traject op de motor af. Als het zo uitkomt, maken we tijd om een stukje te zwemmen.

Komen we op tijd aan?

Meestal niet….. We zorgen ervoor dat we voor de vertrekt tijd klaar liggen om jullie te ontvangen. De tijd dat we aankomen is veel variabeler. Bij een gunstige wind kunnen we er een stuk eerder zijn. Maar bij weinig of een verlaging van de waterstand kan het ook zo zijn dat we later aankomen dan de tijd die aangegeven staat. Mocht je een bepaalde aansluiting willen halen, informeer dan de schipper. We proberen dan ons best te doen om er tijdig te zijn. We blijven echter afhankelijk van de wind, we willen zoveel mogelijk onder zeil doen.

Wat doen we als het stormt?

Bij storm is alleen rust gepast. Als het te hard waait en we varen niet en kunt u restitutie krijgen. Zie onder voorwaarden. U kunt ook wachten tot de wind wat geluwt en we ons vaarschema weer oppakken.  Een rondvaart wordt eerder afgelast dan een overtocht. Vanaf windkracht zes geldt dat u mag annuleren; 90% restitutie, ook al varen we wel; 100% als we niet varen.

Wat doen we als de haven vol is?

Vlieland, Terschelling en Ameland zijn havens die in het hoogseizoen wel eens vol kunnen raken. In dat geval mogen we wel even kort afmeren om mensen van boord te laten. Blijft u ook slapen? Dan overnacht u ten anker. Soms varen we nog een rondvaart; u kunt dan tijdens de rondvaart het eiland op en na de rondvaart, als de rondvaart-gasten weer ontscheept zijn, met ons mee voor anker voor de haven.

Meer over fietsen:

De Klippers zijn geen veerboot met klep, er is nu eenmaal minder ruimte. Daarom is het meestal handiger om een fiets te huren op de eilanden. Op alle eilandhavens zijn voor een scherp tarief prima fietsen te huur. Maar we begrijpen ook wel dat sommige eilandhoppers graag een fiets mee willen nemen. Daarom:

Tot welke leeftijd mag iemand als kind mee?

Wij rekenen kinderen tot en met 12 jaar oud als kind.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Op onze link-pagina vind je links naar de schepen en meer informatie over de Waddenzee.

Eten en drinken

Als je een dag buiten bent is het belangrijk om goed en lekker te eten. We hebben een kok mee aan boord die de maaltijden verzorgd. We gebruiken zoveel mogelijk verse producten.

Als je een reis boekt via onze webshop kun je zelf aanvinken of je een lunch en/of avondmaaltijd wenst. Als je een overnachting boekt is dat altijd inclusief ontbijt. Wat er gegeten wordt is een verrassing en zal mede afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, (met veel wind kan het bijvoorbeeld lastig zijn om een hartige taart in de oven te bakken).We houden wel rekening met diëten en wensen. Als je vegetarisch of een ander dieet of allergie hebt, kun je dit bij het boeken vermelden in het vakje “bijzonderheden”.

We eten gezamenlijk, dit gebeurt informeel buiten aan dek, of beneden aan de tafels. Als mensen het leuk vinden om te helpen in de keuken, dan kan dat.

Lunch: € 10,00Kom soep aan boord

Bij de lunch zit naast brood en diverse beleg, melk/ karnemelk en fruit, altijd wat extra’s, zoals bijvoorbeeld soep, omelet of salade.

Avond maaltijd: € 15,00

Varieert, bijvoorbeeld pasta met courgette, zalm en een salade, stampot, ovenschotel, couscous, of gewoon aardappels met groente en vis/vlees. De maaltijd wordt afgesloten met een toetje.

Drinken

Koffie, thee en limonade is bij de prijs inbegrepen.
Fris, sap, bier, wijn of een borreltje kun je aan boord kopen.